Characterization and Analysis of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in marine sediments of Manzanillo Bay and influence biodegradation processes

 

Authors
Grey G., Ariel Antonio; Domínguez de Franco, Viccelda
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

A study was conducted to characterize and analyze the presence of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) in sediments of Manzanillo Bay in order to determine their influence on the biodegradation processes. A total of five study stations were identified. The study determined the texture of the sediment, organic content, Hydrogen Potential (pH), temperature, total coliforms and E. coli to evaluate their influence on the biodegradation process of the area. All the study areas were composed of more than 80 % silty clay. The organic content concentration ranged from 8% to 32 % while pH values ranged mostly from neutral to slightly alkaline (7.0 - 7.8). The temperature of the sediments varied between 22.6 oC to 25.2 oC, the Escherichia Coli and total Coliforms values found on the sediments were less than 1 NMP. The presence of phenanthrene was identified, 73 mg / L naphthalene and 66 mg / L. The trends observed in both, size and sediment organic content, suggest a favorable environment to the affinity of organic compounds such as PAHs which represents an advantage for the tolerance activity of some bacteria and the consumption of hydrocarbons for others. Monitoring the PAH in water, effluent sediments as well as an appropriate methodology for the quality assurance of the environment are also recommended in order to establish control parameters and standards for monitoring coastal areas.
Se realizó un estudio para caracterizar y analizar la presencia de Hidrocarburos Aromáticos Policíclicos (HAP) en sedimentos en la Bahía de Manzanillo y determinar su influencia en los procesos de biodegradación. Se identificaron cinco estaciones. Se determinó la textura de los sedimentos, el contenido de materia orgánica, y adicional el Potencial de Hidrógeno (pH), la temperatura, coliforme totales y E. Coli además de conocer su influencia sobre la biodegradación en la zona. En todas las estaciones se presentó más del 80% de limo arcilloso. La concentración de materia orgánica osciló entre 8% a 32%, mientras que los valores de pH oscilaron en su mayoría a valores desde neutros hasta ligeramente alcalinos (7.0 – 7.8). La temperatura de los sedimentos varió entre 22.6 a 25.2 oC, los valores en sedimento de Escherichia coli, y coliformes totales fueron menores a 1 NMP. Se determinó la presencia de fenantreno, 73 mg/L y también naftaleno, 66 mg/L. Las tendencias observadas tanto en tamaño de sedimento y el contenido de materia orgánica sugieren un ambiente muy favorable para la afinidad de los compuestos orgánicos como los HAP, siendo favorables tanto para la actividad de tolerancia de algunas bacterias y el consumo de hidrocarburos para otras. Se recomienda el monitoreo de HAP en agua, sedimentos y en efluentes como una metodología adecuada para asegurar la calidad del entorno y así establecer parámetros de control y normativas para el monitoreo de las zonas costeras.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, sediment biodegradation, organic compounds, monitoring coastal areas.
Hidrocarburos Aromáticos Policiclicos, sedimentos, biodegradación, compuestos orgánicos, monitoreo, zonas costeras.
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