Energy consumption prediction and its relationship with thermal conductivity measurement of insulating materials

 

Authors
Carvajal, Rolando; Solís, José Luis; Vergara, Hector; Marín, Nacarí
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Temperature measurements and energy consumption analysis were carried out in an enclosure of the Regional Center of Azuero of the Technological University of Panama during the period of one (1) year, to analyze the effect produced by using materials with potential to thermally insulate in energy consumption. Two commercial materials were considered for this study: expanded polystyrene and gypsum with aluminum foil. For the thermal conductivity measurement, a prototype of thermal conductivity measurement was used, based on the ASTM-C177 standard and the Fourier law of conductive heat transfer. The thermal conductivity measurement was also performed on three materials based on natural fibers and cassava starch: rice straw, cane bagasse and coconut bast. With the data of temperature, energy consumption and thermal conductivity obtained, a relationship is presented that allows predicting the potential for insulation and consumption of new materials, considering first those materials that are considered agroindustrial wastes, with the aim of giving This waste an added value.
Mediciones de temperatura y de análisis de consumo de energía fueron realizados en un recinto del Centro Regional de Azuero de la Universidad Tecnológica de Panamá durante el periodo de un (1) año, para analizar el efecto que produce el utilizar materiales con potencial para aislar térmicamente en el consumo energético. Para este estudio se contemplaron dos materiales comerciales: poliestireno expandido y el gypsum con lámina de aluminio. Para la medida de conductividad térmica se utilizó se un prototipo de medición de conductividad térmica, basado en la norma ASTM-C177 y en la ley de Fourier de transferencia de calor por conducción. La medida de conductividad térmica se realizó también en tres materiales a base de fibras naturales y almidón de yuca: paja de arroz, bagazo de caña y estopa de coco. Con los datos de temperatura, consumo energético y de conductividad térmica obtenidos, se presenta una relación que permite predecir el potencial de aislamiento y consumo de nuevos materiales, considerando en primer lugar a aquellos materiales que se consideran desechos agroindustriales, con el objetivo de darle a estos desechos un valor agregado.

Publication Year
2021
Language
spa
Topic
Repository
RI de Documento Digitales de Acceso Abierto de la UTP
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