Organic agriculture in Chiriquí highlands: reality or perception of panamenian agriculture

 

Authors
Quintero, Kerly; Concepción, Jeremías; Espinoza, Virgilio
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Organic production in Panama has a great challenge to ensure the country’s food security. Investigated the current state of organic production in Tierras Altas, Chiriquí province, to recognize the sustainability of agriculture in the region. The study was carried out in 2016. The objective was to characterize the organic production of the region in order to estimate its potentials and limitations. It was registered in the random selection of nine agricultural farms for the characterization of fifteen agricultural crops (Lactuca sativa, Allium schoenoprasum, Solanum lycopersicum, Solanum tuberosum, Phaseolus vulgaris, Zea mays, Brassica oleracea var. Capitata, Pisum sativum, Ocimum basilicum, Petroselinum Crispum, Beta vulgaris, Daucus carota, Psidium guajava and Rubus ulmifolius). It is concluded that farmers should be ineetivated to agriculture production and should be improved the logistics market of organic products to ensure food security in the country.
La producción orgánica en Panamá tiene un gran reto garantizar la seguridad alimentaria del país. Se investigó el estado actual de la producción orgánica en Tierras Altas, provincia de Chiriquí para reconocer la sostenibilidad de la agricultura en la región. El estudio se llevó acabo en el año 2016. El objetivo fue caracterizar la producción orgánica de la región con la finalidad de estimar sus potenciales y limitaciones. Se registró en la selección aleatoria de nueve fincas agrícolas para la caracterización de 15 rubros agrícola producidos (Lactuca sativa, Allium schoenoprasum, Solanum lycopersicum, Solanum tuberosum, Phaseolus vulgaris, Zea mays, Brassica oleracea var. Capitata, Pisum sativum, Ocimum basilicum, Petroselinum crispum, Beta vulgaris, Daucus carota, Psidium guajava y Rubus ulmifolius). Se concluye que se debe apoyar a los agricultores en incentivos de producción y mejorar del mercado logístico de los rubros orgánicos para garantizar la seguridad alimentaria del país.

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
Agriculture; enviromental; organic; High Lands; Panama
Agricultura; ambiente; orgánica; Tierras Altas; Panamá
Repository
RI de Documento Digitales de Acceso Abierto de la UTP
Get full text
http://revistas.utp.ac.pa/index.php/ric/article/view/1448
http://ridda2.utp.ac.pa/handle/123456789/2187
Rights
openAccess
License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/